Witamy, Gość
Listopad 24, 2017, 00:43:45
Aktualności: Nasz "Zakątek Pasjonatów" jest otwarty dla Gości przez całą dobę 8)

Jesteśmy również dostępni mobilnie na Facebooku :)

Zapraszamy do Naszej Społeczności na Google+ ;)

Jeśli zabrakło Wam motywacji - zapraszamy - "Oaza Pozytywnej Energii" :D :D :D 8)

©Nazwa "Zakątek Pasjonatów" powstała na potrzeby naszej Społeczności  i przynależnych stron.
Prosimy o uszanowanie praw autorskich

Autor Wątek: Olej palmowy - umierając za herbatnika  (Przeczytany 374 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

voyagger

  • Super Szperacz
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 68
  • Czasem marzenia się spełniają
Olej palmowy - umierając za herbatnika
« dnia: Czerwiec 04, 2015, 00:42:32 »

Globalny popyt na olej palmowy wzrasta i będzie wzrastał. Zgodnie z przewidywaniami FAO –
do roku 2020 się podwoi, a do 2050 r. – potroi.
Badania przeprowadzone w 2009 r. przez „Independent”,
 pokazały, że olej palmowy występował w 43 ze 100 najlepiej sprzedających się
produktach spożywczych w Wielkiej Brytanii. Niestety, jego popularność
nie ogranicza się tylko do żywności. Na masową skalę wykorzystuje się go także
do produkcji kosmetyków i biopaliw.

Olej uzyskiwany z palm olejowych jest tani a jego uprawa jest sześć razy bardziej wydajna
niż w przypadku oleju z pestek winogron i dziesięć razy w porównaniu do oleju sojowego.
Stał się on nie tylko nieodłącznym składnikiem naszej diety, występując w przeważającej
większości ciastek, batonów, popcornie, chipsach, mrożonych frytkach, mięsie, rybach,
pizzy, margarynach, zupach w proszku, płatkach zbożowych i wielu innych przetworzonych produktach.
 Towarzyszy nam także na co dzień w łazience jako bazowy składnik szamponów, mydeł,
płynów do kąpieli, kremów i odżywek.

Niestety nie łatwo go zlokalizować. Wystarczy, że na etykietach produktów spożywczych
producent poda informację o zawartości „oleju roślinnego” nie zaznaczając jego dokładnego pochodzenia.
W żywności znajdziemy go także pod postacią dodatków spożywczych, np. w emulgatorze E471,
często stosowanym do produkcji margaryn, w tłuszczach z grupy CBE i CBS
(ekwiwalenty i substytuty masła kakaowego) występujących w wyrobach czekoladowych,
a także w oleinie i stearynie palmowej.

W produktach niespożywczych, jak mydła i detergenty, listę związków
mogących pochodzić z oleju palmowego rozpoczyna stosowany na bardzo szeroką skalę
sodium lauryl sulphate (który notabene może wywoływać przesuszanie się skóry i łupież),
jak i inne siarczany alkoholi tłuszczowych, palmityniany (sodu i potasu)
będące głównym składnikiem mydeł, a także alkohol cetylowy,
kwas stearynowy, izopropyl i wiele innych.

Głównymi producentami oleju palmowego są Indonezja i Malezja (80% jego światowej produkcji).
Palmy olejowe uprawiane są na wielkich, przemysłowych plantacjach,
często (zwłaszcza w Indonezji) powstałych po świeżo wyczyszczonych
(czyli najpierw spalonych a następnie wykarczowanych) obszarach lasów deszczowych
a także cennych przyrodniczo torfowiskach. Od 1970 roku obszar uprawy oleju palmowego w Indonezji
wzrósł ponad 30-krotnie, a w Malezji – 12 krotnie.
Taka ekspansja możliwa była m.in. dzięki dostępności do taniej siły roboczej,
a także wsparciu rządów tych krajów, które przy pomocy pożyczek
z międzynarodowych instytucji finansowych takich jak
Bank Światowy i banków prywatnych zachęcały koncerny do zakładania tam plantacji.

 :'( :'( :'( Umierając za herbatnika :'( :'( :'(

Wokół dewastacji lasów deszczowych pod uprawę palm olejowych, zrobiło się głośno w 2008 r.
po emisji przez BBC reportażu Dyeing for a Biscuit, w którym stacja ujawniła,
że pomimo międzynarodowych prób powstrzymania deforestacji lasów deszczowych,
ogromne ich połacie w Indonezji są wciąż karczowane – głównie pod uprawę oleju palmowego,
a także celulozy i papieru. Tempo wylesiania indonezyjskich lasów deszczowych
jest najwyższe na świecie – ok. 2% zalesionych powierzchni znika tam każdego roku.
Wpływa to nie tylko na przyspieszenie postępujących zmian klimatu
(Indonezja przez wycinkę lasów stała się, po Chinach i USA, trzecim emitentem
dwutlenku węgla na świecie), ale nasila także konflikty wśród lokalnych społeczności
o ziemię i prawa własności, powoduje przepychanki z dużymi firmami walczącymi
o koncesję na uprawę i grozi wyginięciem wielu zagrożonych gatunków,
w tym występujących tylko na tym obszarze orangutanów.

 :( To tylko niewielki fragment - cały reportaż możecie przeczytać klikając tutaj

Zapisane
 

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
spamersko neder-live papc kolospawalniczeswc bestgame